19. 9. 2024

3. zasedání Sněmu Rady vysokých škol

V Brně, pod záštitou Fakulty strojního inženýrství VUT, se uskutečnilo 3. zasedání Sněmu Rady vysokých škol, kterého se zúčastnilo 123 členů a významní hosté včetně náměstka ministra pro vědu, výzkum a inovace PhDr. Pavla Dolečka, Ph.D., vrchní ředitelky sekce vysokého školství, vědy a výzkumu prof. PaedDr. Radky Wildové, CSc. a PhDr. Mgr. Václava Velčovského, Ph.D., vrchního ředitele sekce mezinárodních vztahů, EU a ESIF.

Zasedání potvrdilo důležitost spolupráce mezi vysokými školami a ministerstvem, a vyzvalo k prohloubení dialogu a transparentnosti v legislativním procesu.

Děkujeme všem účastníkům za konstruktivní diskuzi a aktivní přístup k řešení aktuálních výzev v oblasti vysokého školství.


Na zasedání byla přijatá mj. tyto usnesení:

Sněm Rady vysokých škol kladně hodnotí návrh meziročního nárůstu financí nejméně o 3 mld. Kč pro VŠ pro rok 2025. Nemůže ovšem souhlasit s návrhem výše finančních prostředků vyčleněných v návrhu Státního rozpočtu ČR pro rok 2025, který dostatečně nereflektuje dlouhodobé podfinancování vysokých škol. Sněm Rady vysokých škol vyzývá vládu ČR, aby v rámci návrhu státního rozpočtu pro rok 2025 zvýšila alokovanou částku nejméně o 3 mld. Kč v rozpočtu pro oblast VŠ a provedla nezbytnou úpravu střednědobého výhledu na léta 2026-27, a to v souladu s očekávaným demografickým vývojem a s ním spojeným nezbytným nárůstem výkonů VŠ.

Sněm Rady vysokých škol je pobouřen nekoncepčním přístupem k novelizaci vysokoškolského zákona, vyjadřuje vážné znepokojení zejména nad přístupem MŠMT ke komunikaci s reprezentacemi vysokých škol 3 ohledně změn, které nejsou projednány s dostatečným předstihem a které v konečném důsledku mohou ohrozit efektivní zajištění vysokoškolského vzdělávání v ČR. Sněm Rady vysokých škol nesouhlasí se způsobem projednání novely zákona o vysokých školách před druhým čtením v Poslanecké sněmovně. Přes měsíce trvající ujišťování Rady vysokých škol o dodržení zákonných konzultací a řádného legislativního procesu byla Rada vysokých škol ze strany MŠMT před druhým čtením obejita. Rada vysokých škol vyzývá poslance, aby při hlasování o těchto pozměňovacích návrzích vzali v úvahu, že do tvorby 12 návrhů, které byly načteny na poslední chvíli, nebyly reprezentace vysokých škol zapojeny.


Foto: Vašek Široký