4. 9. 2024

Prohlášení Užšího předsednictva Rady vysokých škol k návrhu státního rozpočtu na rok 2025

Užší předsednictvo Rady vysokých škol (UP RVŠ) se seznámilo se strukturálním návrhem státního rozpočtu ČR na rok 2025 předloženým ministrem financí 31. 8. 2024. Oceňuje snahu navýšit rozpočet vysokých škol, nicméně vyjadřuje hluboké zklamání a znepokojení nad neadekvátní a nedostatečnou výší těchto prostředků.

Rada vysokých škol dlouhodobě upozorňuje na strukturální deficit rozpočtu veřejných vysokých škol ve výši 10 mld. Kč ročně nejen v absolutních hodnotách, ale i relativně, tj. s ohledem na podíl alokované částky v rámci ministerstva školství. Tento fakt, spolu s dalšími vnějšími faktory (míra inflace, nárůst cen energií apod.), způsobuje, že se české vysoké školy již dostaly na hranu (a mnohé z nich i za hranu) zdravého ekonomického fungování, což může mít značné negativní dopady na jejich kvalitu a konkurenceschopnost. Je bohužel již zcela běžné, že akademičtí pracovníci s vědeckou hodností v masovém měřítku přecházejí do jiných resortů nebo do regionálního školství. Děje se tak nejen na společensky a humanitně zaměřených školách, ale v poslední době i na školách technických, zdravotnických a lékařských. Jako podstatný problém je nutné vnímat zejména fakt, že mladí akademičtí a vědečtí pracovníci ztrácejí motivaci pro svůj další rozvoj a působení na vysokých školách, což do budoucna predikuje nejen absenci kvalitních vysokoškolských pedagogů, ale i deficit kvalitních absolventů napříč širokým spektrem rezortů. Dochází tak k téměř nenapravitelným ztrátám a promarnění finančních i lidských investic do přípravy vysoce kvalifikovaných pracovníků potřebných mimo jiné i pro úspěšné fungování státu jako znalostní ekonomiky s vysokou přidanou hodnotou.

S ohledem na vývoj demografické křivky a přesun početných ročníků ze středních škol na vysoké školy, deklarovanou poptávku státu po společensky potřebných profesích a přetrvávající podprůměrnou vysokoškolskou provzdělanost české populace z hlediska mezinárodního srovnání, se české vysoké školství dostává do kritické spirály, jež reálně vede ke zhroucení celého systému terciárního vzdělávání. UP RVŠ si je vědomo, že ekonomická situace ČR neumožňuje pokrýt potřeby a uspokojit představy všech resortů v ideální míře. Avšak vzhledem k výše uvedenému, jakož i k vládou proklamované prioritě vzdělávání a k deklarovanému proinvestičně sestavenému návrhu rozpočtu UP RVŠ připomíná, že prostředky vložené do vzdělávání nejsou výdajem, ale klíčovou dlouhodobou investicí do celé společnosti. Důrazně proto vyzývá k realizaci dalších jednání, jež povedou k navýšení alokované částky na vysoké školství s původně přislíbeným meziročním nárůstem alespoň 6 mld. Kč a k zakomponování nejméně stejného meziročního navyšování ve střednědobém výhledu. Vysoké školy i Rada vysokých škol jsou připraveny aktivně se podílet na potřebných jednáních a pružně reagovat na poptávku státu a společenskou objednávku.

UP RVŠ apeluje na Vládu České republiky, aby investice do vysokého školství vnímala jako investici do budoucnosti nás všech, zejména však do nastupující generace školáků a školaček, středoškoláků a středoškolaček. Její rozhodnutí předurčí vyhlídky dnešních dětí na kvalitní vzdělání a životní uplatnění, a v tom smyslu je její odpovědnost vůči občanům České republiky nejzásadnější. Vzdělaní lidé nejsou jen prostředkem pro dosažení fungující ekonomiky, ale též podmínkou pro budování kultivované, sebevědomé a odolné společnosti, která nebude podléhat manipulaci a bude schopna fungovat na demokratických principech. Tohoto cíle nelze dosáhnout bez stabilizovaného a konkurenceschopného vysokoškolského sektoru.

Celý dokument ke stažení zde